A szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya évszázadok óta apáról-fiúra száll a Mészáros családban. A Szekszárd belvárosban található több mint 250 éves pince a 2000-es évben került a Mészáros Borház tulajdonába, ezt követően kezdtek bele a régi korok szelleméhez hű felújítási munkálatokba. Mára a borkedvelők egy igazán impozáns pincébe léphetnek be, ahol a főbejárat is eredeti minta alapján készült. A feldolgozás ugyan nem itt történik, de a borház ad helyet a hangulatos borbemutatóknak és rendezvényeknek, ahol a Szekszárdi borvidékre jellemző vörösborok vannak fókuszban, a Mészáros Pál Borházra jellemző, egyedi stílusban. Több mint 120 hektár szőlőültetvényen gazdálkodnak, széles fajtaválasztékkal, több mint 10 féle palackos borral és 3-4 évjárattal tudnak megjelenni a piacon. A pincészet szívügyének tekinti a Kadarka és Kékfrankos fajták népszerűsítését, ezért nyolc hektáron termesztenek Kadarkát és saját Kadarka klónnal is rendelkeznek.
„Dédapámig tudok visszaemlékezni, bár a nagyszüleim, szüleim is, mindenki szőlővel, borral foglalkozott. Dédapám volt a legsikeresebb, ő már akkor 3-4-szer átjáratta a szőlőt, válogatásborokat készített. Sőt, volt olyan darálója, ami bogyózott is. Dédapám jó borász és szőlész is volt. Hegybíró is volt, ezért a nagyanyámat úgy anyakönyvezték, hogy Soós Julianna, a hegybíró lánya.”
2019.06.28.
Szekszárd